Afscheid

Tijd om afscheid te nemen – Blog 7

Tijd om afscheid te nemen – Blog 7


(Week 13 & 14)

De laatste blog is een feit. The Finals zit er bijna op. Op 10-6-2019 moet ik mijn portfolio inleveren. Daarom kan ik geen blogs meer posten op de pagina. De afgelopen week ben ik vooral bezig geweest met mijn portfolio. Deze heb ik de afgelopen dagen vormgegeven. Ook zijn we aan de slag geweest met het draaiboek. Dit gaan we presenteren aan Ellen en de belanghebbenden. Dit staat gepland op 19-6-2019.

Draaiboek

Om haar een goed beeld van het programma te geven, hebben we haar een draaiboek gegeven. Dit draaiboek heb ik samen met Sven gemaakt. In het draaiboek staan alle bijeenkomsten helemaal uitgewerkt. Het draaiboek ligt nog niet op alle punten vast, maar het geeft een goed beeld van de bijeenkomsten. Ze was erg tevreden over onze inspanning. Het gaf haar meer duidelijkheid over de bijeenkomsten.
Daarnaast hebben we het gehad over de eindpresentatie. We moeten zo veel mogelijk mensen bereiken. Als we dat doen, beland het programma niet ergens in de la. Ze heeft er de 100% vertrouwen in dat we het goed gaan afsluiten.

Nog niet klaar

Nadat we ons portfolio hebben ingeleverd, zijn we nog niet klaar. We gaan nog op gesprek met PEC Zwolle. Dit staat op 12-6-2019 gepland. Ik heb hier ontzettend veel zin in. We kunnen ons concept testen bij een betaald voetbal organisatie. Jan Bosscher heeft dit gesprek voor ons geregeld. Het gesprek met Jan Bosscher heeft veel zin gehad. Ook willen we graag nog een gesprek voeren met Arag. We willen graag ons concept testen bij een bedrijf. We hebben dit al eerder gedaan bij Adecco. Alleen was ons programma toen nog niet helemaal uit gewerkt. Nu is het veel uitgebreider geworden.

Afscheid nemen

De afgelopen maanden heb ik jullie meegenomen met mijn activiteiten. Aan alle leuke dingen komt een einde. Ik hoop dat ik jullie elke twee weken heb kunnen vermaken met een blog. Deze blog is een stuk korter vergeleken met de andere blogs. In deze weken is er veel minder gebeurd. We hebben ons vooral gefocust op ons portfolio. Ben je benieuwd naar mijn ontwikkeling tijdens The Finals? Check dan mijn houdingen. In deze periode stonden vier houdingen centraal. Dit zijn mijn professionele, ondernemende, overtuigende en nieuwsgierige houding. Ik heb dit geschreven in een betoog. Het is een korte samenvatting van mijn blogs. In mijn blogs heb ik regelmatig over mijn ontwikkeling gesproken.

Ik wil jullie bedanken voor het lezen van mijn blogs. Tijdens mijn stage periode ben ik weer van plan om een blog bij te houden. De stage periode vindt plaats in februari 2020.


Test fase

De laatste loodjes – Blog 6

De laatste loodjes – Blog 6


(Week 11 & 12)

De laatste weken van het project zijn aangebroken. Over week moeten we ons portfolio inleveren. De weken hiervoor zijn we aan de slag geweest met het testen van ons programma. Deze weken hebben we het programma verder uitgewerkt en verschillende partners benaderd. Ik neem jullie graag mee in de voortgang van de afgelopen weken.

Partners in kaart brengen

Ik kreeg de opdracht om de mogelijke partners in kaart te brengen voor het Referee Leadership Program. Deze bedrijven willen we gaan benaderen. We moeten er achter zien te komen of ze opzoek zijn naar studenten die zich op onze competenties hebben ontwikkeld. Deze bedrijven moeten in Noord en Oost liggen. Hier willen we ons programma gaan uitvoeren. Als eerste heb ik op sport gerelateerde bedrijven gezocht. Ik kwam uit op Sportservice Zwolle. Zij hebben dezelfde kernwaarden als ons. Ik zie dit als een perfecte match. We willen ze de aankomende week gaan benaderen. Daarnaast hebben we Arag benaderd via Nick Hoogebeen. We hebben met hem eerder contact gehad over Adecco. Arag wilt dat het sportklimaat veiliger wordt. Wij zijn ervan overtuigd dat door ons programma er betere opgeleide scheidsrechters komen en daardoor het sportklimaat veiliger wordt. Vaak loopt de wedstrijd uit de hand door verkeerde beslissingen van de scheidsrechters. Nick Hoogebeen gaf aan dat hij een gesprek aan wilt gaan, maar we moeten eerst goed in kaart brengen wat we van Arag willen hebben.

Mijn rol was de partners in kaart brengen. Ik deed dit door bedrijven te zoeken in Noord en Oost. Bij de bedrijven keek ik naar de vacatures. Daar vergeleek ik onze competenties met de eisen van de vacatures. Hierdoor kon ik een koppeling maken tussen ons programma en de behoefte van het bedrijf. Ook keek ik bij de bedrijven naar hun kernwaarden. Voor de volgende keer had ik meteen de bedrijven moeten benaderen. Ik had het nu in kaart gebracht en waarschijnlijk beland het nu in de la. We gaan over twee weken naar Zwolle toe om met PEC Zwolle te praten. Ook gaan we naar AZ Alkmaar toe om ons concept te testen. We hebben daarom geen tijd meer om bij de bedrijven langs te gaan. Arag staat wel boven aan het lijstje. Zij zijn namelijk de hoofdsponsor van de KNVB scheidsrechters.

Portfolio

Deze weken hebben we vooral gewerkt aan ons portfolio. Deze moeten we over een week inleveren. Ik ga mijn portfolio bouwen in een website. Ik heb veel ervaring met het bouwen van websites door mijn stageperiode. Mijn groepsgenoten kiezen voor een brochure. Op mijn website staan: bewijsstukken, contactformulier, blogs, het team, het onderzoek en de 4 houdingen. Bij de 4 houdingen zit een betoog over mijn ontwikkeling. Hier ben ik de afgelopen weken aan de slag mee gegaan. Ik heb de website gebouwd in de kleuren van de KNVB. Dit koste wel even de tijd om dit voor elkaar te krijgen. Uiteindelijk ben ik tevreden over het resultaat.

Laatste test bij Ellen Ter Avest

Op 3 juni gingen we naar Zeist toe om ons concept te testen bij Ellen Ter Avest. Het Referee Leadership Program had ze voor een gedeelte gehoord. We hadden haar 3 weken niet gezien. In die 3 weken is het programma veel uitgebreider en specifieker geworden. We willen haar graag up-to-date houden en daarom hebben we haar een presentatie gegeven. Deze presentatie hebben we ook voor Jan Bosscher hebben gehouden. In de presentatie namen we haar mee in de competenties. De competenties zijn aangepast sinds dat we met Werner Ter Avest hebben gesproken. Hij is verantwoordelijk voor de opleiding van de scheidsrechters.

Ze was erg tevreden over het programma. Het is een nieuwe doelgroep die we aanspreken. Hier hebben ze bij de KNVB nog niet aan gedacht. We gaan niet weer naar de vereniging toe om scheidsrechters te werven. Dit is al zo vaak gedaan. Ze wilt een draaiboek ontvangen en een onderzoeksrapport. Ook gaan we een folder opleveren aan de KNVB. In de folder komt ons programma en het concept visueel weergeven. Het is de bedoeling dat de KNVB dit bij partners kan neerleggen. We zijn van plan om dit de aankomende weken te gaan vormgeven. Ook hebben we haar meegenomen in onze planning van de aankomende tijd. We hebben verteld dat we over twee weken een gesprek met PEC Zwolle staat gepland en we hopen nog een afspraak te maken met AZ Alkmaar. We hebben hier nu al veel zin in.

Naast het Referee Leadership Program hebben we de bodycam ook voorgelegd. Dit zag ze totaal niet zitten. We hebben nog een paar weken de tijd en ze wilt nu niet weer gaan switchen van concept. Hier zijn wij het totaal mee eens en gaan de aankomende periode vol focussen op het Referee Leadership Program. Voor de volgende keer hadden we eerder dit concept bij haar moeten neerleggen. We hadden dan nog kunnen switchen van concept. Dit is een mooi leermoment voor de volgende keer.

Daarnaast vroeg ze wat we willen bereiken met de eindpresentatie. We moeten weten wie we willen uitnodigen. We zaten te denken aan de vereniging adviseurs, de marketing afdeling, Nick Hoogebeen, Werner Ter Avest en Sebastiaan uitnodigen. Wellicht nog meer mensen vragen vanuit de KNVB. We willen deze mensen overtuigen van ons programma. Het programma moet volgend jaar plaats vinden. Zo water dicht moet dit plan zijn.

Personal branding in kaart gebracht

Twee weken geleden heb ik de workshop personal branding gevolgd. Door deze workshop heb ik mijn personal branding in kaart kunnen brengen. Om dit aantrekkelijk weer te geven heb ik dit vormgegeven in een infographic. Ik vind het fijn dat ik dit heb gedaan. Ik weet nu wat mijn sterke punten zijn en zwakke punten. Het is goed om jezelf te weten te komen. Dit kan ik goed gebruiken tijdens mijn 4e jaar.

Mijn personal branding

Over een week komt er nog één blog. Helaas, is dan het project voorbij. Ik zie jullie over week weken.


Test fase

Testen testen en nog eens testen! – Blog 5

Testen testen en nog eens testen! – Blog 5


(Week 9 & 10)

Na een week vakantie hebben we de rit weer opgepakt. De paaseieren zijn ook weer gevonden. Nu is het de grootste tijd om te knallen met project. Met het project zijn we nu in de volgende fase beland. We zitten nu in de testfase. In deze fase moeten we ons concept bij zo veel mogelijk partners testen. De week ervoor hebben we al contact gehad met Nick Hoogebeen. Hij is verantwoordelijk voor het partnership tussen de partners en de KNVB. Helaas wilt Adecco niet een samenwerking aangaan. Wel zag hij genoeg mogelijkheden om dit concept door te zetten. Hij heeft ons nieuwe ingangen gegeven van zijn relaties die wij kunnen gaan benaderen. Ook ben ik begonnen met de workshop personal branding. Ik neem jullie graag mee in mijn vooruitgang.

1e test

Op 8 mei zijn we naar Zeist afgereisd om met Werner Ter Avest te spreken. Hij is de Hoofd Jeugd opleiding van de KNVB. Dit gesprek was onze eerste echte test. We hebben ons concept aan hem gepresenteerd en hij was na afloop erg positief gestemd. Het prikkelde hem erg. Ook zag die veel kansen, omdat het een doelgroep is waar ze nog niet veel over hebben nagedacht. Door dit initiatief komt er een nieuwe toestroom van potentiele nieuwe scheidsrechters. Daarnaast moet het plan nog iets concreter worden. Het riep af en toe nog wat vragen op. Bij de volgende test moeten we dit dus nog concreter maken. Ook moeten we de keuze gaan maken of we de opleiding van de scheidsrechter verwerven in het concept. Het initiatief hebben we gepresenteerd aan de hand van een presentatie. Mijn rol tijdens de presentatie was wat belangrijke punten presenteren. Vooraf hadden we niet de taken verdeeld. In de presentatie keken we af en toe elkaar echt aan. Presenteer jij dit of ik? Uiteindelijk verliep de presentatie soepel en was die erg enthousiast over ons concept. Toch moeten we de presentatie nog wat visueler maken. Wellicht dat we er een leuke video aan toe kunnen voegen.
Na afloop hebben wij in samenspraak met Werner de competenties vanuit de KNVB naast de door ons geformuleerde competenties gelegd. Uiteindelijk hebben we de competenties vanuit de opleidingen KNVB verworven in onze geformuleerde competenties.

Hij ondersteunt het concept en ziet er veel kansen in. Hij zou het zonde vinden als het ergens in een la beland. Dus we moeten echt goed gaan nadenken wie we allemaal willen betrekken bij ons project. Wij als groep zijn erg blij en tevreden dat de Hoofd jeugd opleidingen dit ondersteunt. Nu kunnen we het concept doorzetten en wellicht gaan uitvoeren.

Partners benaderen
Op dezelfde dag hebben we nog wat nieuwe partners benaderd. We willen een gesprek voeren met Jan Bosscher. Hij zit in het bestuur van de vereniging CSV. Hij laat verenigingsscheidsrechters fluiten bij wedstrijden van PEC Zwolle. Dit willen wij ook aan onze scheidsrechters aanbieden. De communicatie verliep weer via Youri. Ik moest wel de mail formulieren. In de mail stond in het kort waar we nu mee bezig zijn. We zien dit als onze tweede test.

Ook hebben we contact gelegd met Sportkunde Zwolle. Dit is een sport gerelateerde opleiding in Zwolle. Op deze opleiding zitten allemaal studenten die van sporten houden. We zouden graag ons concept willen gaan testen bij deze studenten. Er moet een samenwerking ontstaan tussen de KNVB, PEC Zwolle en Sportkunde Zwolle

De smaak te pakken

Op 11 mei heb ik weer wat wedstrijden gefloten. Ik ben nu actief bij de KNVB. Ik vind dat ik dan zelf een steentje kan bijdragen. Ik wil graag wat terug doen voor mijn club VVM. Daarom heb ik 11 mei het vrouwentoernooi 35 plus gefloten. Het was super leuk om te doen. Alleen hebben deze vrouwen wel een scheidsrechter nodig? Tijdens de wedstrijd was er totaal geen commentaar. Ook leek het erop dat ze het onderling er ook uit kwamen. De wedstrijd heb ik weer geanalyseerd met een observatieschema. Ik ging na het toernooi de resultaten met elkaar vergelijken. Het toernooi was veel beter geregeld qua materiaal en ik werd leuker ontvangen. Na de wedstrijden gingen we met ze allen de kantine in. We werden even kort in het zonnetje gezet. Dit deed de club erg goed. Met een normale competitie wedstrijd word je niet het zonnetje gezet. Alleen krijg je een consumptiebon. Ik vind het erg leuk dat je bepaalde competenties ontwikkelt door het fluiten. Ik merk dat ik mijn communicerende vaardigheden verbeter. Daarom is het zo leuk dat wij ons concept hierop hebben gebaseerd.

Optie 2 uitwerken

Wellicht kan het eerste concept niet te werken worden gesteld. Daarom hebben we ervoor gekozen om een tweede concept uit te werken. Dit noemen we de bodycam. Met de bodycam is het plan om verenigingsscheidsrechters een camera op de borst mee te geven. Alles wordt nu geregistreerd. Door dit initiatief moet het veel veiliger worden op de velden voor de scheidsrechters. Bij de politie wordt het op dit moment al gedaan. Dit werkt erg goed. De mensen zijn veel respectvoller en minder agressief tegen de politie. Bart en ik hebben de verantwoording gepakt om dit concept uit te werken. Eventueel willen we dit ook nog gaan testen bij een vereniging. Dit concept willen we volgende week gaan testen bij Ellen Ter Avest. Ook gaan we het hele plan van Referee Leadership Program aan haar presenteren. Zij heeft de beslissende stem welk concept wij moeten gaan uitvoeren.

Bodycam van de politie

Gesprek met Jan Bosscher

Op woensdag 15 mei gingen Bart en Sven naar Zwolle toe om een gesprek te voeren met Jan Bosscher. Hij heeft contact met PEC Zwolle. Het doel was dat hij ons in contact brengt met PEC Zwolle. We hadden de groep gesplist, omdat het erg ver reizen is naar Zwolle. Om de tijd kostbaar te benutten, hadden we ervoor gekozen om de groep te splitsen. Youri en ik gaan de volgende keer naar Zwolle om een gesprek aan te gaan met PEC Zwolle of Sportkunde Zwolle. Hij vond ons concept erg interessant. De competenties zijn goed. Scheidsrechters die Jan kent, zeggen zelf ook dat zij veel competenties hebben geleerd door het fluiten. Die elementen zijn positief voor hun persoonlijke ontwikkelingen. Ons programma helpt hoe dan ook de vereniging, ook al is het op korte termijn, met extra scheidsrechters. Hij had vooraf PEC Zwolle nog benaderd. Alleen zaten zij in een belangrijke meeting. Daarom moeten we nog een keer terug komen om samen te gaan zitten met Jan Bosscher en PEC Zwolle. Mijn groepsgenoten hebben een gesprekverslag gemaakt. Deze hebben we de volgende dag behandeld.

Worskhop Personal Branding

De afgelopen 2 weken heb ik de workshop Personal Branding gevolgd. Deze workshop was opgezet door mijn medestudenten van de opleiding. Ik vond het erg leuk om deze workshop te volgen. Ik heb voor deze workshop gekozen, omdat mijn leerdoel van dit jaar is om mijn personal branding in kaart te brengen. Bij mijn laatste assessment kon ik hier nog slecht antwoord opgeven. De workshop bestond uit verschillende dagdelen. In het eerste dagdeel ging het over je eigen identiteit. Wat heeft jou nou gemaakt. Dit was wel een emotionele les. Paar medestudenten moesten huilen. Je moest echt nadenken over het verleden. Ik heb gelukkig een fantastische jeugd gehad. Helaas is dit niet voor iedereen weggelegd.

In het tweede dagdeel kwam Germain Hendriquez langs. Hij is een LinkedIn expert. Ik vond dit dagdeel het nuttigst van allemaal. Mijn LinkedIn profiel had wel wat verbeterpunten nodig. Hij ging langs onze profielen en gaf wat belangrijke tips. Hij vertelde dat je LinkedIn je online cv is. Mensen kunnen je hierop vinden. De tips had ik opgeschreven en uiteindelijk toegepast op mijn Linkedin. Ben je nou nieuwsgierige. Neem rustig een kijkje op mijn profiel.

Ook gaf hij wat belangrijke tips om te groeien op LinkedIn.

  • Netwerk vergroten
  • Content strategie / zichtbaarheid vergroten
  • Interesse wekken / engagement creëren
  • Contact maken

Het derde dagdeel kwam Sandra van den Ent langs. Zij heeft een gigantisch netwerk opgebouwd. Het was heel interessant om hiernaar te luisteren. Het belangrijkste wat zij vertelde: doe wat jij leuk vind, niet wat iemand anders leuk vind, blijf lekker jezelf. Dit is een quote die ik meeneem. Het laatste dagdeel wordt ook georganiseerd door Sandra. Dit vind plaats op 15 juni. Ze heeft een netwerkborrel georganiseerd. Helaas kan ik hier niet aanwezig zijn. Ik ben dan op teamweekend. Om de verloren tijd in te halen, ben ik van plan om een white paper te schrijven over personal branding en een visuele uiting te maken over mijn personal branding. Ik wil graag mijn leerdoel van dit jaar behalen.

Mijn personal branding heb ik door de workshops beter in kaart kunnen brengen. Volgende week staan er weer wat belangrijke dingen op de planning. Het zijn de laatste weken die eraan komen. We moeten nog even gas geven.

Zie jullie snel weer


Ideate fase

Het concept creëren – blog 4

Het concept creëren – blog 4


(Week 7 & 8)

Vorige week hadden we onze oplossingen gepresenteerd aan Ellen Ter Avest. Het Talent Team Adecco vond ze het beste. Daarom kregen we de opdracht om dit concept uit te werken en te gaan testen bij mogelijke partners. We zitten nu al in de volgende fase van het project. Het is de bedoeling dat we nu naar een oplossing toe werken. Nadat we de oplossing aan Ellen Ter Avest hebben gepresenteerd, zijn we in contact gekomen met Nick Hoogebeen.

Talent Team Adecco

17 mei moesten we weer naar Zeist toe. We hadden een week te tijd gekregen om het concept Talent Team Adecco uit te werken. We moesten deze presentatie voor Ellen Ter Avest houden. De presentatie verliep niet echt soepel. Ik had de opdracht gekregen om de presentatie verder uit te werken en wat dingen aan te passen. Youri had in zijn vrije tijd ook aan de presentatie gewerkt. Daardoor hadden we twee verschillende presensaties. De communicatie was niet goed verlopen. De volgende keer moeten we beter communiceren. Er hoeft dan geen dubbel werk gedaan te worden.
De presentatie verliep niet helemaal soepel, maar Ellen vond het toch een goed idee. Ze ziet er veel potentie in. Daarom leggen we in project de focus op het Talent Team.

Golden Cirkel Talent Team:

Why: Wij geloven in als je scheidsrechter bent, dat je het verder schopt in het leven. Als je in jezelf investeert, dan kan je droombaan realiseren. Het is onmisbaar voor je persoonlijke ontwikkeling, omdat vaardigheden wellicht belangrijker zijn dan kennis.

How: Wij willen ambitieuze studenten de kans aanbieden om zichzelf te ontwikkelen op verschillende soorten competenties van leiderschap, communicatie, presenteren onder druk en persoonlijkheid. Ze leren zich zelf in de markt zetten.

What: Je competenties ontwikkelen door hetvan een excellentie programma volgen die wordt aangeboden door de KNVB. Wij brengen ambitieuze studenten in aanraking met gerenommeerde bedrijven. We laten ze actief wedstrijd fluiten om de competenties te ontwikkelen.

Interviews afleggen met studenten

We spreken met dit concept een nieuwe doelgroep aan. De nieuwe doelgroep zijn de studenten. Zij moeten uiteindelijk ons programma gaan volgen. Door dit programma kunnen zich beter ontwikkelen en wellicht je droombaan realiseren. Daarom zijn we weer op pad gegaan om mensen te interviewen. Dit keer waren het de ambitieuze studenten. We hebben ongeveer 20 interviews afgelegd met de doelgroep. Uit de interviews hebben we de jobs, pains en gains in kaart gebracht.

Jobs:

  • Zelfontplooiing
  • Netwerk opbouwen
  • Persoonlijkheid ontwikkelen
  • Communicatieve vaardigheden verbeteren
  • Zichzelf onderscheiden van concurrenten

Pains:

  • Weinig mogelijkheden om uniek te worden ten opzichte van anderen studenten
  • Lastig om als individu in contact te komen met bedrijven
  • Veel theorie, te weinig praktijkervaringen
  • Door studie minder tijd om te sporten
  • Minder sociale contacten dan voorheen

Gains

  • Meer uitdaging in studieprogramma
  • Meer praktijkervaringen opdoen
  • Uniek zijn ten opzichte van concurrenten
  • Fit zijn, ondanks drukte lichamelijke beweging
  • Momenten om nieuwe sociale contacten te leggen en zodoende netwerk te vergroten

Tijdens het interviewen had ik een actieve rol. Ik moest de studenten aanspreken en interviewen. Dit deed ik samen met Sven. Het was af en toe erg lastig om ambitieuze studenten aan te spreken. Dit zie je van te voren niet aan iemand. Ook spraken we iemand aan die geen Nederlands sprak. Het was erg lastig schakelen, omdat onze vragen in het Nederlands stonden. De volgende keer moeten we het interview in het Nederlands en Engels maken. Daarnaast hadden we contact moeten zoeken met een Honours-programma. Dit is een excellentie-programma die door een hogeschool wordt aangeboden. Hier hebben we gelijk alle ambitieuze studenten bij elkaar. Onze interviews zijn dan meer representatief voor onze doelgroep.

Gesprek met Adecco

Op 24 mei hadden we het gesprek met Nick Hoogebeen. Hij is activatiemanager partnerships van Adecco, Gillette en ARAG en werkt bij de KNVB. We willen Adecco koppelen aan ons concept. Adecco heeft een gigantisch netwerk. We willen potentiële scheidsrechters die het programma volgen bij de bedrijven plaatsen. Dit gesprek deed ik samen met Sven. Youri en Bart moesten naar de hogeschool toe voor een workshop.

We hebben het concept Talent Team Adecco voorgelegd aan Nick Hoogebeen. Hij vond het een tof idee. Het sluit aan wat de KNVB wilt gaan bereiken. Daarnaast zag hij veel kansen om dit concept door te zetten. Alleen zag hij niet de noodzaak dat Adecco hier een rol in moet spelen. Het Talent Team is verandert. Het heet nu Man of the Match. Ze bieden alleen nog maar 5 topstages aan en daarnaast is het aantal sollicitanten verminderd. Per vacature kregen ze 80 aanmeldingen. Ze hechten hier geen waarde aan. KNVB heeft de kennis, het netwerk en de middelen om dit zelf voor elkaar te krijgen. Als je dit plan wilt gaan doen, moet het heel duidelijk zijn wat de studenten ermee kunnen bereiken. Wat wordt de trigger om hierin te stappen. Hieraan moet je denken aan eventuele studiepunten die ze kunnen verzamelen. Vanuit de opleidingen is er waarschijnlijk wel interesse om dit concept te introduceren.

Adecco wilt niet met ons een samenwerking aangaan. Daarentegen was het toch een interessant gesprek om te voeren. We kunnen het concept makkelijk doorzetten, omdat de KNVB de kennis, het netwerk en de middelen zelf heeft.
Hij heeft de contactgegevens gegeven van Sportkunde Zwolle en Johan Bolhuis. Hij is de account partnerchips van de Keukenkampioen divisie. Hier zouden we potentiële stagiaires kunnen plaatsen. Op de opleiding Sportkunde zouden we eventueel potentiële studenten kunnen werven voor ons concept.

Voor de volgende keer hadden we dit gesprek beter moeten voorbereiden. We hadden niet goed uitgezocht wat Adecco aan het programma heeft. Ook wisten we niet dat het Talent Team was aangepast. We hadden ons initiatief moeten koppelen aan de behoeftes van Adecco. Als we dit hadden gedaan, weet ik zeker dat Adecco een samenwerking aan wilde gaan. Een mooi leermoment om de volgende keer anders aan te pakken.

De naam hebben we moeten aanpassen. We kunnen niet met Adecco een samenwerking aangaan. He heet nu het Referee Leadership Program.

Volgende week gaan het concept Referee leadership Program testen bij verschillende partners. Ik heb er nu al zin. We zien elkaar weer over twee weken.


Define fase

Informatie verwerken en oplossingen creëren – blog 3

Informatie verwerken en oplossingen creëren – blog 3


(Week 5 & 6)

Wat leuk dat jullie er weer zijn. De eerste weken van het project zijn voorbij. We hebben de afgelopen weken met veel mensen gesproken over het probleem. We willen eigenlijk naar de volgende fase toe. De volgende fase van het project is het creëren van oplossingen. Dit moet in de tweede week gebeuren. In de eerste week hebben nog interviews afgelegd en de resultaten verwerkt.

Interviews afleggen

We wilden graag onze doelgroep spreken. Onze doelgroep is de scheidsrechters. Daarom leek het ons belangrijk om interviews af te leggen met de verenigingsscheidsrechters. We moesten allemaal 3 interviews afleggen. Ik heb dit bij mijn vereniging gedaan. Uit de interviews kwamen wat belangrijke resultaten. De meeste scheidsrechters die we gesproken hebben, willen niet verder groeien. Het zijn echte verenigingsscheidsrechters. Ook gaven ze aan een reden om te stoppen als ze het plezier in het voetbal zijn verloren. Bijvoorbeeld als er een incident heeft plaats gevonden. De interviews kwamen erg overheen met onze resultaten van deskresearch. Voor de volgende keer had ik wat dieper in de interviews mogen duiken en niet alleen de vragen stellen van het interviewschema.

Brainstormen

We hebben de afgelopen weken met veel experts gesproken. We willen graag naar de volgende fase van het project. Daarom hebben we een brainstormsessie gehouden. Alle mogelijke oplossingen hebben we op het bord geschreven. De brainstormsessie werd geleid door Sven Leenards. Om de brainstormsessie in bepaalde banen te leiden zijn we begonnen met een icebreker. Onze icebreker was: hoe zou Dagobert Duck dit probleem aanpakken.

Brainstormsessie

Om de brainstormsessie goed te laten voorlopen, hadden we een brainstormtechniek toepast. Eerst moesten we alle negatieve dingen benoemen op het gebied van clubarbitrage. Bij deze negatieve dingen moesten we oplossingen gaan bedenken. Deze techniek had Sven geleerd bij de workshop Prototype. Mijn rol in deze situatie was het creëren van oplossingen. Ik had mijn laptop erbij gepakt met het bestand van onze verzamelde insights. In mijn projectteam had ik de taak om de insights te verwerken. Daardoor kon ik heel makkelijk oplossingen bedenken voor het probleem. Het zat allemaal vers in mijn geheugen. Voor de volgende keer wil ik de brainstormsessie in een later stadium houden. We hadden het probleem nog niet heel duidelijk op papier staan. Ook stonden er nog een paar belangrijke gesprekken gepland. Daarnaast hadden we ons beter moeten voorbereiden. Als we van te voren meer hadden ingelezen in onze insights en gespreksverslagen. Dan ben ik ervan overtuigd dat we met meerdere oplossingen waren gekomen.

Dit is het brainstormbord. De rode zijn de negatieve punten op het gebied van clubarbitrage. In het zwart staan onze oplossingen. Wat omcirkeld is, vinden wij oplossingen wat wij graag door willen zetten. In het Talent Team zien wij de meeste potentie.

Wedstrijd gefloten

Twee weken geleden had ik ook een wedstrijd gefloten. Ik heb de smaak te pakken gekregen. Op 28 maart heb ik de wedstrijd Montfoort MO19-1 vs De Meern MO19-1 gefloten. Uiteraard heb ik weer een observatieschema ingevuld. De wedstrijd verliep erg soepel en Montfoort won de wedstrijd met 3-2. Het was interessant om de resultaten met elkaar te vergelijken. Bij het meiden elftal liepen de emoties af en toe te hoog op. Het was een hele spannende wedstrijd. De meiden klagen meer dan de jongens op het veld, maar achteraf bedanken ze wel de scheidsrechters. Dit deden de jongens amper. Ook was de begeleiding veel rustiger. Kortom, de scheidsrechters worden wel goed begeleid vanuit de club, maar kunnen nog wel meer waardering krijgen. Ik ga dit aankaarten bij de scheidsrechterscoördinator.

Nieuwsbrief:

Om goed op de hoogte te blijven van de laatste trends en ontwikkelen vanuit de KNVB heb ik mij ingeschreven voor de nieuwsbrief KNVB assist scheidsrechter. Elke maand krijg ik nu een nieuwsbrief binnen met relevante informatie over scheidsrechters. Afgelopen maand stonden er succesverhalen in van verenigingen op het gebied van scheidsrechters werven. Ook werden er verschillende opleidingen aangeboden. Uiteraard communiceer ik dit door naar mijn groepsgenoten. Ook zij moeten op de hoogte blijven van de laatste trends en ontwikkelen. Normaal gesproken schrijf ik juist uit voor een nieuwsbrief. Op mijn stage heb ik geleerd dat sommige nieuwsbrieven wel interessant kunnen zijn. Je blijft dan op een gemakkelijke manier op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelen. Voor de volgende keer had ik iets eerder moeten inschrijven voor de nieuwsbrief. We zitten nu al in de 6e week van project. Ik heb de nieuwsbrief van de vorige maand wel gelezen. Benieuwd naar de nieuwsbrief? Check hem dan hier.

Voortgangspresentatie

10 mei gingen we weer naar Zeist toe. Onze voortgangspresentatie stond gepland. Dit ging over onze voortgang van de afgelopen 1,5 maand. We deden dit aan de hand van een presentatie. In de presentatie hadden we de verzamelde informatie van de afgelopen maanden samengevat. Hierin stonden de belangrijkste insights, problemen en oplossingen. We hebben ons onderzoek aan de hand van de 3 domeinen gedaan. Per domein hebben we verschillende onderzoeksmethodes uitgevoerd. De 3 domeinen die we hebben onderzocht zijn: spelende leden, verenigingsscheidsrechters en de verenigingen. Om de presentatie meer vorm en structuur te geven, hebben we de presentatie aan de hand van deze 3 domeinen gedaan.

Uit het onderzoek werden 4 problemen geconstateerd:

  • Gebrek aan waardering
  • Negatief imago
  • Onduidelijkheid bij de clubs
  • Leden als consument

Nadat we de problemen hadden toegelicht, waren we naar de mogelijke oplossingen toe gegaan. De afgelopen maanden hebben we veel met mensen gesproken over het probleem. Ook in deze gesprekken hebben we het gehad over oplossingen . We hebben de 5 beste oplossingen voorgelegd aan Ellen Ter Avest.

Mogelijke oplossingen:

  • Pakket voor verenigingsadviseurs
  • Sportiviteitspoule
  • Het talent team Adecco
  • Maatschappelijke stage
  • Bijbaantje

De meeste oplossingen spraken haar aan. Alleen het bijbaantje zag ze niet helemaal zitten. Ze wilt niet stimuleren dat verenigingen de scheidsrechters gaan betalen. De verenigingen hebben hier überhaupt geen geld voor. De oplossing voor het Talent Team zag ze het meeste zitten. We krijgen de opdracht om voor volgende week dit concept een gedeelte uit te werken.
We zijn van plan om dit concept aan Nick Hoogebeen te presenteren. Hij is activatiemanager partnerships van Adecco, Gillette en Arag en werkt bij de KNVB. We willen Adecco koppelen aan ons concept. Adecco heeft een gigantisch netwerk. We willen potentiële scheidsrechters die het programma volgen bij de bedrijven plaatsen.

Kortom, Ellen Ter Avest was erg tevreden over onze inspanningen van de afgelopen maanden. Ze heeft ons de contactgegevens gegeven van Nick Hoogebeen. We kunnen nu nieuwe stappen maken in ons project.

Workshop Portfolio en Assessment

Het was een erg nuttige workshop om te volgen. In het eerste dagdeel gingen we aan de slag met ons eigen portfolio. We moesten gaan nadenken hoe we ons portfolio willen gaan vormgegeven. Echt de meeste bizarre ideeën kwamen op bij mijn medestudenten. Eentje wilde een toneelstuk gaan maken. Ik houd het lekker simpel met een website. Mijn kwaliteiten liggen bij het maken van een website. Dit heb ik tijdens mijn stage veel moeten doen. Ik bouw mijn website via WordPress, omdat ik hier veel ervaring mee heb. De website wordt visueel aantrekkelijker en je hebt meerdere opties.

Nadat we hadden nagedacht over het portfolio. Moesten we even een kleine schets maken van ons portfolio. Dit had ik al helemaal in gedachte. Ik wil hem vormgeven in het design van Redwood. Alleen wil ik de kleuren aanpassen in design van de KNVB.

Naast dat we over ons eigen portfolio gingen nadenken, gingen we doelen opstellen. Ik had van te voren al doelen opgesteld, maar blijkbaar waren dat doelen die goed waren in het eerste jaar. Het moeten nu meer doelen zijn die gericht zijn op de inhoud. Ik had dit meteen tijdens de lessen aangepast. Met project heb ik mijn hulp aangeboden met het maken van doelen. Ik heb namelijk ervaring en de kennis van de workshop Portfolio en Assessment.

In het tweede dagdeel zijn we aan de slag gegaan met een situatie van project. In deze situatie moest je aantonen dat je had ontwikkeld op een bepaalde houding. Bij deze situatie moest je verwijzen naar bewijsmateriaal. Uiteindelijk moesten we deze situatie in de volgende les gaan verdedigen in een rechtszaak. Je moest aantonen dat je onschuldig was en dat je ontwikkelt had op een bepaalde houding. Voordat de rechtszaak begon, moest je een pleidooi houden. In het pleidooi vertelde je kort waarom je onschuldig bent.

In de rechtszaak had ik gekozen dat ik met vereniging adviseurs had gesproken. Zij hebben direct contact met de verenigingen. Alle problemen en gebeurtenissen krijgen zij als eerste te horen. Uiteraard had ik hier mijn nieuwsgierige houding aangekoppeld. Ik wilde namelijk zo veel mogelijk over het probleem te weten komen. Uiteindelijk werd ik in rechtszaak vrij gesproken. Ik had van te voren genoeg bewijsmateriaal verzameld. In mijn project heb ik mijn case voorgelegd aan mijn groepsgenoten. Nu hebben ze een voorbeeld van een goede situatie.

In project heb ik mijn groepsgenoten regelmatig op de vingers getikt dat ze bewijsmateriaal moeten verzamelen. Anders heeft de situatie niet plaats gevonden. Bijvoorbeeld een belangrijk gesprek wat je gevoerd heb. Na dit gesprek moet een gespreksverslag gemaakt worden en eventueel een audiobestand aan worden toegevoegd. Tijdens de workshops werd je hier constant op aangesproken.

Het was een nuttige workshop. Alleen had de workshop wat eerder mogen plaats vinden. We zaten nu op de helft van ons project. De eerste maand hebben dus amper aan ons portfolio gedacht.
Volgende week staat het gesprek met Nick Hoogebeen op de planning. Ik heb hier nu al zin in.

Tot over twee weken 😊


Understand fase

In contact gekomen met experts – blog 2

In contact gekomen met experts – blog 2


(Week 3 & 4)

De eerste twee weken zijn weer voorbij. In deze twee weken hebben vooral veel deskresearch gedaan en ons in gelezen in het onderzoek van Youri. Hij heeft al veel fieldresearch gedaan bij de verenigingen. Daaruit blijkt dat veel verenigingen kampen met een scheidsrechters te kort. Ook werken de clubs amper samen op het gebied van scheidsrechters. Dit zien wij als een unieke kans voor de verenigingen.

Marketing afdeling

Deze twee weken hadden we veel afspraken gepland. We zitten namelijk in de eerste fase van ons onderzoek. In deze fase is het belangrijk om zo veel mogelijk te weten te komen over het onderwerp. Op 20 maart zijn wij in contact gekomen met Marije Min. Zij werkt bij de marketingafdeling van de KNVB. Zij hebben al regelmatig onderzoek gedaan naar dit onderwerp. Het gesprek is gevoerd met een interviewschema. Deze hadden we van te voren opgesteld. Helaas, kon ik niet aanwezig zijn bij het gesprek. Ik moest op de Hogeschool Rotterdam zijn voor een hoorcollege. Om niks van het gesprek te missen, had ik gevraagd aan Sven of hij het gesprek kon opnemen. Hij had dit gedaan en een gespreksverslag gemaakt. Dit gesprek heb ik terug geluisterd en gelezen. Het gesprek was zeer nuttig. We hebben van de afdeling verschillende soorten rapporten gekregen. De rapporten hebben we zorgvuldig doorgenomen en ik heb de belangrijkste insights eruit gefilterd. Dit heb ik in een bestand gegooid. Ik heb de meest belangrijke insights verwerkt en overzichtelijk gemaakt. Gestructureerd te werk gaan, zijn één van mijn kwaliteiten. Een belangrijke insights is dat de clubscheidsrechter gemiddeld 47 jaar oud is en daarvan is 97% man. Hier willen wij wat aan gaan doen.

Belangrijke insights uit de rapporten

Gesprek met Hans Quaars

In Zeist zijn we ook in contact gekomen met Hans Quaars. Hij is verantwoordelijk voor clubarbitrage in regio Zuid-Holland en zit al 20 jaar in het vak. Hij heeft dezelfde functie als Ellen Ter Avest. Hij vertelde hoe onze oosterburen het scheidsrechters beleid aanpakken. In Duitsland moet elk team een scheidsrechter leveren. Deze scheidsrechters fluiten niet voor je eigen vereniging. Hiermee voorkom je thuisfluiters en het tekort van scheidsrechters. Hij ziet kansen om dit in Nederland ook toe te laten passen. Hij vertelde ons dat dit wel eens geprobeerd was in Zeeland. Toch ziet hij hier potentie in, omdat het bij onze oosterburen wel lukt. Dit gesprek hadden we van te voren niet gepland. We waren in Zeist en hij wilde graag met ons een gesprek aangaan. Daarom hadden we van te voren geen interviewschema opgesteld. Hij nam ons echt mee in zijn visie. Hij vertelde ons dat we het kleiner moeten aanpakken. Zeker in de gebieden noord en oost. De mensen zijn veel anders dan de mensen in de randstad. Met kleinschalige projecten kan je veel impact maken. Een mooie visie om mee te nemen voor ons project. We hebben dit gesprek niet in een gespreksverslag verwerkt. Dit waren we op dat moment vergeten. De volgende keren willen we wel het gesprek vastleggen.

Enquête verstuurd

Vorige week waren we begonnen met het opzetten van de enquête. We hebben de mensen benaderd die open stonden voor een vervolgonderzoek. We zijn nu dieper ingegaan op de wensen en behoeften van de verenigingen en het beleid op het gebied van clubarbitrage. Deze enquête is naar 230 mensen gestuurd die open stonden voor een vervolgonderzoek. Het is verstuurd naar de contactpersoon van de verenigingen voor de KNVB. Dit zijn meestal de scheidsrechters coördinatoren of iemand van het bestuur. Zij zijn verantwoordelijk voor het scheidsrechters beleid. Mijn rol was in deze situatie het opstellen van de vragen. Bij de KNVB mag je niet zo maar een enquête versturen naar de verenigingen toe. Het moest eerst worden gecontroleerd door Ellen Ter Avest en haar werkgever. Op het einde van de dag was onze enquête goedgekeurd en konden we hem versturen. Youri verstuurde die dag nog de enquête naar de verenigingen toe. De communicatie verloopt via Youri, omdat hij een mail adres heeft van de KNVB. De respons is hoger als we vanuit de KNVB handelen. Voor de volgende keer hadden we een beter tijdstip moeten kiezen voor het versturen van de enquête. De enquête hadden we verstuurd op woensdagmiddag om 16.00. Het was beter geweest om de donderdagochtend te pakken. De respons wordt dan nog hoger.

Verenigingsadviseurs

Woensdag 27 maart zijn we met ze allen naar Zwolle afgereisd. Hier zit een locatie van de KNVB. Hier hebben we gesproken met een verenigingsadviseur. We wilden graag in contact komen met de vereniging adviseurs, omdat zij direct contact hebben met de omliggende verenigingen. Zij horen de eerste problemen van de verenigingen. Hierdoor kunnen we het probleem nog beter gaan begrijpen. De eerste afspraak hadden we gepland met Linda Demmink. Zij is de verenigingsadviseur van Flevoland en Overijssel. Om het gesprek goed structuur te geven, had ik van te voren een interviewschema gemaakt. Ik was in deze situatie de interviewer samen met Sven. Om bewijsmateriaal te verzamelen van het gesprek hadden we Bart laten notuleren en een audio-opname laten maken. Met dit gesprek gingen we echter dieper over het probleem nadenken. Linda Demmink: het imago van de scheidsrechters schaadt door gevallen die in de media uitgelicht worden. Ook moeten verenigingen handvaten geven voor het scheidsrechters beleid. Een stappenplan met voorbeelden geven. KNVB Assist dient als hulpmiddel, maar nog onbekend bij verenigingen. Verenigingen moeten beseffen dat zij zelf ook actie moeten ondernemen.

Even lachen met Bart

De tweede afspraak was de woensdag erop. Dit was ook in Zwolle en toen spraken we met Maarten Vruggink. Hij is de verenigingsadviseur van de Achterhoek en Twente. Ook hier hadden we van te voren een interviewschema gemaakt. Met dit gesprek gingen we meer over oplossingen nadenken. Maarten Vruggink: je moet inspelen op de trots van de scheidsrechter, maatschappelijke stage bij de KNVB als scheidsrechter, een stappenplan uitwerken voor werken voor verenigingen op het gebied van clubarbitrage. Dit is voor verenigingen nog erg onduidelijk en wellicht is het interessant om scheidsrechtersverenigingen en verenigingen te laten samen werken. Dit zijn nu nog twee aparte eilanden.

Kortom, bij beide verenigingsadviseurs hebben veel nuttige informatie gehaald. We hadden van te voren goed gekeken welke verenigingsadviseurs we wilden spreken. Zij werken allebei in de gebieden Noord en Oost. Hier moeten wij ons oprichten met het project. De volgende keer hadden we wel de afspraken op 1 dag moeten plannen. Nu waren we 2 hele dagen kwijt om met deze mensen te spreken. Het is 2 uur reizen naar Zwolle. Dit moeten we de volgende keer zien te voorkomen door het beter in te plannen.

Doelgroep begrijpen

Het zijn van een scheidsrechter bij een vereniging is een apart vak. Door de doelgroep beter te gaan begrijpen, ben ik afgelopen weekend scheidsrechter geweest van JO16-1. De wedstrijd verliep erg soepel en Montfoort JO16-1 won de wedstrijd met 10-1. Ik ben er achter gekomen dat je als scheidsrechter erg sterk in je schoenen moet staan. Zelfs in zo’n wedstrijd kreeg ik nog veel commentaar van de thuisspelende ploeg. Van te voren had ik een observatieschema gemaakt. Het observatieschema had ik verdeeld in 3 categorieën. Dit zijn: de vereniging, de spelers en de begeleiding. Hierin behandelde ik onder andere de sportiviteit van de spelers en begeleiding. Ik gaf dit een ranking door een score te geven van 1 t/m 5. Ik kon er eventueel nog een opmerking bij geven. Ik ben van plan om binnenkort weer een wedstrijd te gaan fluiten. Ik wil dan de observatieschema’s met elkaar vergelijken. Wanneer ik dit heb gedaan, ben ik van plan om naar de vereniging toe te stappen. Dan wil ik vertellen wat ze goed doen, maar ook wat ze minder goed doen.



Bewijs van de wedstrijd

Workshop Agile Scrum

De afgelopen 2 weken heb ik de workshop scrum agile gevolgd. Tijdens het project hadden we nog amper het scrumbord erbij gepakt. We deden scrummen via Trello. Ik heb bij deze workshops de achterliggende gedachte van scrum geleerd. In de workshop heb ik geleerd wat agile is. Agile betekent: het snel en effectief in spelen op veranderingen in de buitenwereld. Daarbij staat tevredenheid van klanten voorop, met oog voor het welzijn van de medewerkers en de gezonde bedrijfsresultaten van de organisatie zelf. Als je scrum goed doet, ben je agile bezig. Scrum is een frame work om agile te werken. Door de workshops heb ik meer kennis kunnen op doen in scrum en agile. Dit wil ik gaan toepassen bij mijn project. Ik wil verantwoordelijk worden voor het scrumbord. Dit wordt de Scrum Master genoemd.

Bij de workshop zijn we dieper ingegaan op welke rol de Scrum Master speelt. Dit waren er veel meer dan ik had verwacht. Hieronder zijn de 8 rollen van de Scrum Master.

De weken erop gaan we aan de slag met de enquête en wil ik de verzamelde informatie verwerken in de brochure. We hebben in de afgelopen weken heel veel informatie verzameld. Over twee weken kom ik weer met een leuke blog over mijn voortgang tijdens dit project.

Tot volgende week 😊


Understand fase

Het volgende avontuur kan beginnen – blog 1

Het volgende avontuur kan beginnen – blog 1


(Week 1 & 2)

Nadat ik 5 maanden stage heb gelopen bij Digital Inside ben ik nu begonnen aan een nieuw avontuur. Het aankomende halfjaar heb ik de opdracht gekregen om voor de KNVB aan de slag te gaan. Ik neem jullie elke twee weken mee met een leuke blog. Ik verwacht de een leerzame en fantastische periode. Het is een unieke kans om voor de KNVB uit te blinken. Ik ga dit samen doen met Youri Kuipers, Bart Nederveen en Sven Leenards. Wij moeten het te kort aan clubscheidsrechters gaan aanpakken in de gebieden Noord en Oost. In de aankomende periode worden we begeleid door Ellen Ter Avest. Zij is verantwoordelijk voor het scheidsrechtersbeleid in de gebieden Noord en Oost. Zij ziet dit als een unieke kans om dit een probleem aan te pakken. Daarom heeft ze dit project aangenomen. Bij de KNVB is het al jaren bekend dat er een scheidsrechter te kort is. Ons onderzoeksvraag luidt dan ook: Hoe kan de KNVB verenigingen in de districten noord en oost voorzien in de wensen en behoeften met betrekking tot clubarbitrage?

Kennismaking

4 maart 2019 begonnen we aan het project. Dit wordt op onze opleiding ‘The Finals’ genoemd. De week ervoor hadden we een skype gesprek gevoerd met Ellen Ter Avest. Dit was mijn eerste keer dat ik een belangrijk gesprek voerde via skype. In dit gesprek stelden iedereen zich even kort voor en bespraken we de verwachtingen van de aankomende periode. Uiteindelijk was dit gesprek niet heel succesvol, omdat mijn microfoon niet goed werkte. Een goed leermoment voor de volgende keer om het eerst even te testen. Mijn rol was tijdens het gesprek niet heel bijzonder. Ik stelde mij kort even voor en besprak de verwachting van de aankomende periode. Van te voren hadden we een whiteboard neergezet met wat belangrijke punten. Daardoor wisten we zeker dat we niet bepaalde punten zouden vergeten.

Op woensdag 6 maart gingen we voor het eerst naar de KNVB toe in Zeist. Wat een wereldreis was dat zeg. Het ligt dichtbij Utrecht, maar het is heel moeilijk te bereiken met OV. We hebben daar kennis gemaakt met Ellen Ter Avest. Zij is onze opdrachtgever van de aankomende periode. We bespraken nog een keer de verwachtingen van de aankomende periode en hoe onze planning eruit gaat zien. We hadden dit al tijdens het skypegesprek behandeld. Alleen werkte de microfoon niet optimaal. Daarom leek het ons belangrijk dat we dit nog eens behandelden. We hebben ook kennis gemaakt met Guus. Hij is verantwoordelijk voor de afdeling voor de afdeling van Ellen. Na de kennismaking kregen we een rondleiding door de campus van de KNVB. Het was schitterend om de EK beker van 1988 te zien. De beker was al helemaal verouderd.

EK beker 1988

Contacten leggen

Op deze dag hebben we nog weinig stappen gezet in ons project. We hebben wel alvast een plan opgesteld wie we de aankomende periode willen gaan benaderen. Het lijkt ons heel relevant om met de marketingafdeling van de KNVB te spreken. Het is al langer bekend dat er een scheidsrechters te kort is. Uiteraard willen wij geen dubbel werk doen. Mijn rol in deze situatie was de mail schrijven. Ik moest deze goed formulieren. We hebben als groep voor gekozen om het contact via Youri te laten gaan. De meeste mensen kennen hem al van zijn stageperiode.

KNVB de Campus

Enquête opzetten

Op dezelfde dag hebben we een start gemaakt met de enquête. Deze enquête moet het vervolg onderzoek worden op het onderzoek van Youri. In zijn stage periode heeft hij onderzoek gedaan naar clubarbitrage in de gebieden noord en oost. Dit onderzoek heeft hij gedaan met een een enquête. In de enquête kwam naar voren dat er een scheidsrechters te kort is in de gebieden noord en oost. De laatste vraag van de enquête was: mogen we in het vervolg contact zoeken met u? De mensen die dit hebben aangegeven gaan we in de aankomende periode benaderen. Zij hebben waarschijnlijk een scheidsrechters te kort en willen graag ons betrekken bij het onderzoek naar clubarbitrage. Mijn rol in deze situatie was het opstellen van de vragen voor de enquête. Ik had van te voren goed gekeken welke vragen al behandeld waren. Het moest echt een verdiepend onderzoek worden. Youri had al een paar keer met het programma gewerkt. Hij verwerkte de vragen in het programma.

Start met deskresearch

Daarnaast zijn we begonnen met deskresearch. We zitten in de eerste fase van het project. In deze fase is het heel belangrijk om zo veel mogelijk over het onderwerp te weten te komen. Daarom ben ik het internet afgegaan. Mijn focus lag vooral op succesverhalen over dit probleem. Er zijn genoeg verenigingen in Nederland die dit probleem hebben aangepakt. Wij kunnen alleen maar leren van deze verhalen. We moeten een expert worden over dit probleem. Ik ben er achter gekomen dat er een magazine bestaat van de scheidsrechter. Dit heet de Scheidsrechter. In dit blad worden allemaal succesverhalen behandeld van het werven van scheidsrechters. Daarnaast staan er nog veel meer interessante informatie en weetjes in. Ben je benieuwd naar het blad? Klik hier om het blad van december 2018 te lezen. Elke maand komt er een blad uit. Ook hebben we een start gemaakt met de interviews voor de scheidsrechters. Het is ons geleerd om interviews af te leggen met een interviewschema. Daardoor kan je veel betere resultaten uit het gesprek halen. We willen allemaal 2 interviews afleggen met scheidsrechters.

Workshop find the problem

In de eerste twee weken heb ik de workshop Find the problem gevolgd. Een workshop bestaat uit 4 dagdelen. Dit was een interessante cursus. Het was heel relevant, omdat we nu met project in de eerste fase zitten. We moeten het probleem zien te vinden en dit uiteindelijk gaan oplossen. In de cursus ben ik met verschillende soorten experts in contact geweest van de organisatie Triple Double. De belangrijkste tip die ik heb onthouden is: begin je onderzoeksvraag zo klein en specifiek mogelijk. Als je het te groot gaat aanpakken, wordt vaak het echte probleem niet opgelost! Dit heb ik uiteraard tegen mijn projectteam gezegd.

Eerst kreeg ik een theorieles. Dit werd gegeven door een docent op de opleiding Sportmarketing en Management. Hij vertelde ons welke onderzoeksmethodes er zijn. Om de stof goed op te nemen, heb ik tijdens de les aantekeningen gemaakt. Ik heb onder andere genoteerd wat het verschil is tussen kwalitatief en kwantitatief onderzoek.

Ook moest ik naar Triple Double in Eindhoven toe. Hier moest ik aan een case werken van de Hartstichting. Dit vond ik erg leuk om te doen. De Harststichting houdt zich erg bezig met de gezondheid van de bevolking van Nederland. Hoe gezonder je bent, hoe minder kans je hebt op een hartinfarct. Ik moest een onderzoeksvraag opstellen en dit moest zo specifiek mogelijk zijn. De onderzoeksvraag die wij hadden opgesteld was: ‘Waarom vinden werkgevers van kleine bedrijven in Nederland het overgewicht onder hun werknemers niet belangrijk genoeg?’ De experts van Triple Double vonden onze onderzoeksvraag erg goed. Nadat we dit hadden gedaan, moesten we aan een oplossing werken. Ik heb veel van deze workshop geleerd en wil graag de relevante informatie meenemen naar mijn groepsgenoten.

Volgende week ben ik van plan om naar Zwolle toe te gaan om met verenigingsadviseurs te spreken. Zij zijn de contactpersonen tussen verenigingen en de KNVB. Ook gaan we verder met het opstellen van de Enquête en staat er gesprek gepland met de marketingafdeling. Kortom, ik kijk er nu al naar uit.

Tot over twee weken