KNVB


Onderzoeksvraag

‘’Hoe kan de KNVB verenigingen in de districten Noord en Oost voorzien in de wensen en behoeften op het gebied van clubarbitrage?’’

Binnen de meeste voetbalverenigingen in voetballend Nederland is het onderwerp clubarbitrage toch wel een veelvoorkomend probleem te noemen. Zowel het werven en opleiden van nieuwe verenigingsscheidsrechters, als het begeleiden en behouden van deze vrijwilligers levert bij de meeste verenigingen nog wel de nodige problemen op.

Uit onderzoek blijkt ook wel dat clubarbitrage een onderbelicht onderwerp is in tegenstelling tot andere onderwerpen die relevant zijn binnen het verenigingsbeleid. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat de gemiddelde leeftijd van de huidige verenigingsscheidsrechter rond 47 jaar is. Van deze scheidsrechters is 97% van het mannelijke geslacht. Ook de behoefte aan extra ondersteuning vanuit de KNVB en de winst die er valt te halen op het gebied van samenwerking zijn interessante bevindingen op het gebied van dit vraagstuk.

Tijdens ‘The Finals’ wordt er door ons vervolg gegeven aan een onderzoek wat Youri Kuipers gedurende zijn stageperiode binnen de KNVB heeft uitgevoerd. Hij heeft gedurende zijn stageperiode onderzocht waar verenigingen in de districten Noord en Oost behoeften aan hebben op het gebied van clubarbitrage. Tijdens ‘The Finals’ willen wij dit vraagstuk doormiddel van verschillende onderzoeken nog verder uitdiepen om zo tegen het eind van ‘The Finals’ van waarde te kunnen zijn voor verenigingen in de districten Noord en Oost met betrekking tot clubarbitrage.