Understand fase

Het volgende avontuur kan beginnen – blog 1

Het volgende avontuur kan beginnen – blog 1


(Week 1 & 2)

Nadat ik 5 maanden stage heb gelopen bij Digital Inside ben ik nu begonnen aan een nieuw avontuur. Het aankomende halfjaar heb ik de opdracht gekregen om voor de KNVB aan de slag te gaan. Ik neem jullie elke twee weken mee met een leuke blog. Ik verwacht de een leerzame en fantastische periode. Het is een unieke kans om voor de KNVB uit te blinken. Ik ga dit samen doen met Youri Kuipers, Bart Nederveen en Sven Leenards. Wij moeten het te kort aan clubscheidsrechters gaan aanpakken in de gebieden Noord en Oost. In de aankomende periode worden we begeleid door Ellen Ter Avest. Zij is verantwoordelijk voor het scheidsrechtersbeleid in de gebieden Noord en Oost. Zij ziet dit als een unieke kans om dit een probleem aan te pakken. Daarom heeft ze dit project aangenomen. Bij de KNVB is het al jaren bekend dat er een scheidsrechter te kort is. Ons onderzoeksvraag luidt dan ook: Hoe kan de KNVB verenigingen in de districten noord en oost voorzien in de wensen en behoeften met betrekking tot clubarbitrage?

Kennismaking

4 maart 2019 begonnen we aan het project. Dit wordt op onze opleiding ‘The Finals’ genoemd. De week ervoor hadden we een skype gesprek gevoerd met Ellen Ter Avest. Dit was mijn eerste keer dat ik een belangrijk gesprek voerde via skype. In dit gesprek stelden iedereen zich even kort voor en bespraken we de verwachtingen van de aankomende periode. Uiteindelijk was dit gesprek niet heel succesvol, omdat mijn microfoon niet goed werkte. Een goed leermoment voor de volgende keer om het eerst even te testen. Mijn rol was tijdens het gesprek niet heel bijzonder. Ik stelde mij kort even voor en besprak de verwachting van de aankomende periode. Van te voren hadden we een whiteboard neergezet met wat belangrijke punten. Daardoor wisten we zeker dat we niet bepaalde punten zouden vergeten.

Op woensdag 6 maart gingen we voor het eerst naar de KNVB toe in Zeist. Wat een wereldreis was dat zeg. Het ligt dichtbij Utrecht, maar het is heel moeilijk te bereiken met OV. We hebben daar kennis gemaakt met Ellen Ter Avest. Zij is onze opdrachtgever van de aankomende periode. We bespraken nog een keer de verwachtingen van de aankomende periode en hoe onze planning eruit gaat zien. We hadden dit al tijdens het skypegesprek behandeld. Alleen werkte de microfoon niet optimaal. Daarom leek het ons belangrijk dat we dit nog eens behandelden. We hebben ook kennis gemaakt met Guus. Hij is verantwoordelijk voor de afdeling voor de afdeling van Ellen. Na de kennismaking kregen we een rondleiding door de campus van de KNVB. Het was schitterend om de EK beker van 1988 te zien. De beker was al helemaal verouderd.

EK beker 1988

Contacten leggen

Op deze dag hebben we nog weinig stappen gezet in ons project. We hebben wel alvast een plan opgesteld wie we de aankomende periode willen gaan benaderen. Het lijkt ons heel relevant om met de marketingafdeling van de KNVB te spreken. Het is al langer bekend dat er een scheidsrechters te kort is. Uiteraard willen wij geen dubbel werk doen. Mijn rol in deze situatie was de mail schrijven. Ik moest deze goed formulieren. We hebben als groep voor gekozen om het contact via Youri te laten gaan. De meeste mensen kennen hem al van zijn stageperiode.

KNVB de Campus

Enquête opzetten

Op dezelfde dag hebben we een start gemaakt met de enquête. Deze enquête moet het vervolg onderzoek worden op het onderzoek van Youri. In zijn stage periode heeft hij onderzoek gedaan naar clubarbitrage in de gebieden noord en oost. Dit onderzoek heeft hij gedaan met een een enquête. In de enquête kwam naar voren dat er een scheidsrechters te kort is in de gebieden noord en oost. De laatste vraag van de enquête was: mogen we in het vervolg contact zoeken met u? De mensen die dit hebben aangegeven gaan we in de aankomende periode benaderen. Zij hebben waarschijnlijk een scheidsrechters te kort en willen graag ons betrekken bij het onderzoek naar clubarbitrage. Mijn rol in deze situatie was het opstellen van de vragen voor de enquête. Ik had van te voren goed gekeken welke vragen al behandeld waren. Het moest echt een verdiepend onderzoek worden. Youri had al een paar keer met het programma gewerkt. Hij verwerkte de vragen in het programma.

Start met deskresearch

Daarnaast zijn we begonnen met deskresearch. We zitten in de eerste fase van het project. In deze fase is het heel belangrijk om zo veel mogelijk over het onderwerp te weten te komen. Daarom ben ik het internet afgegaan. Mijn focus lag vooral op succesverhalen over dit probleem. Er zijn genoeg verenigingen in Nederland die dit probleem hebben aangepakt. Wij kunnen alleen maar leren van deze verhalen. We moeten een expert worden over dit probleem. Ik ben er achter gekomen dat er een magazine bestaat van de scheidsrechter. Dit heet de Scheidsrechter. In dit blad worden allemaal succesverhalen behandeld van het werven van scheidsrechters. Daarnaast staan er nog veel meer interessante informatie en weetjes in. Ben je benieuwd naar het blad? Klik hier om het blad van december 2018 te lezen. Elke maand komt er een blad uit. Ook hebben we een start gemaakt met de interviews voor de scheidsrechters. Het is ons geleerd om interviews af te leggen met een interviewschema. Daardoor kan je veel betere resultaten uit het gesprek halen. We willen allemaal 2 interviews afleggen met scheidsrechters.

Workshop find the problem

In de eerste twee weken heb ik de workshop Find the problem gevolgd. Een workshop bestaat uit 4 dagdelen. Dit was een interessante cursus. Het was heel relevant, omdat we nu met project in de eerste fase zitten. We moeten het probleem zien te vinden en dit uiteindelijk gaan oplossen. In de cursus ben ik met verschillende soorten experts in contact geweest van de organisatie Triple Double. De belangrijkste tip die ik heb onthouden is: begin je onderzoeksvraag zo klein en specifiek mogelijk. Als je het te groot gaat aanpakken, wordt vaak het echte probleem niet opgelost! Dit heb ik uiteraard tegen mijn projectteam gezegd.

Eerst kreeg ik een theorieles. Dit werd gegeven door een docent op de opleiding Sportmarketing en Management. Hij vertelde ons welke onderzoeksmethodes er zijn. Om de stof goed op te nemen, heb ik tijdens de les aantekeningen gemaakt. Ik heb onder andere genoteerd wat het verschil is tussen kwalitatief en kwantitatief onderzoek.

Ook moest ik naar Triple Double in Eindhoven toe. Hier moest ik aan een case werken van de Hartstichting. Dit vond ik erg leuk om te doen. De Harststichting houdt zich erg bezig met de gezondheid van de bevolking van Nederland. Hoe gezonder je bent, hoe minder kans je hebt op een hartinfarct. Ik moest een onderzoeksvraag opstellen en dit moest zo specifiek mogelijk zijn. De onderzoeksvraag die wij hadden opgesteld was: ‘Waarom vinden werkgevers van kleine bedrijven in Nederland het overgewicht onder hun werknemers niet belangrijk genoeg?’ De experts van Triple Double vonden onze onderzoeksvraag erg goed. Nadat we dit hadden gedaan, moesten we aan een oplossing werken. Ik heb veel van deze workshop geleerd en wil graag de relevante informatie meenemen naar mijn groepsgenoten.

Volgende week ben ik van plan om naar Zwolle toe te gaan om met verenigingsadviseurs te spreken. Zij zijn de contactpersonen tussen verenigingen en de KNVB. Ook gaan we verder met het opstellen van de Enquête en staat er gesprek gepland met de marketingafdeling. Kortom, ik kijk er nu al naar uit.

Tot over twee weken


Ook interessant

Geen reacties

    Laat een bericht achter