Define fase

Informatie verwerken en oplossingen creëren – blog 3

Informatie verwerken en oplossingen creëren – blog 3


(Week 5 & 6)

Wat leuk dat jullie er weer zijn. De eerste weken van het project zijn voorbij. We hebben de afgelopen weken met veel mensen gesproken over het probleem. We willen eigenlijk naar de volgende fase toe. De volgende fase van het project is het creëren van oplossingen. Dit moet in de tweede week gebeuren. In de eerste week hebben nog interviews afgelegd en de resultaten verwerkt.

Interviews afleggen

We wilden graag onze doelgroep spreken. Onze doelgroep is de scheidsrechters. Daarom leek het ons belangrijk om interviews af te leggen met de verenigingsscheidsrechters. We moesten allemaal 3 interviews afleggen. Ik heb dit bij mijn vereniging gedaan. Uit de interviews kwamen wat belangrijke resultaten. De meeste scheidsrechters die we gesproken hebben, willen niet verder groeien. Het zijn echte verenigingsscheidsrechters. Ook gaven ze aan een reden om te stoppen als ze het plezier in het voetbal zijn verloren. Bijvoorbeeld als er een incident heeft plaats gevonden. De interviews kwamen erg overheen met onze resultaten van deskresearch. Voor de volgende keer had ik wat dieper in de interviews mogen duiken en niet alleen de vragen stellen van het interviewschema.

Brainstormen

We hebben de afgelopen weken met veel experts gesproken. We willen graag naar de volgende fase van het project. Daarom hebben we een brainstormsessie gehouden. Alle mogelijke oplossingen hebben we op het bord geschreven. De brainstormsessie werd geleid door Sven Leenards. Om de brainstormsessie in bepaalde banen te leiden zijn we begonnen met een icebreker. Onze icebreker was: hoe zou Dagobert Duck dit probleem aanpakken.

Brainstormsessie

Om de brainstormsessie goed te laten voorlopen, hadden we een brainstormtechniek toepast. Eerst moesten we alle negatieve dingen benoemen op het gebied van clubarbitrage. Bij deze negatieve dingen moesten we oplossingen gaan bedenken. Deze techniek had Sven geleerd bij de workshop Prototype. Mijn rol in deze situatie was het creëren van oplossingen. Ik had mijn laptop erbij gepakt met het bestand van onze verzamelde insights. In mijn projectteam had ik de taak om de insights te verwerken. Daardoor kon ik heel makkelijk oplossingen bedenken voor het probleem. Het zat allemaal vers in mijn geheugen. Voor de volgende keer wil ik de brainstormsessie in een later stadium houden. We hadden het probleem nog niet heel duidelijk op papier staan. Ook stonden er nog een paar belangrijke gesprekken gepland. Daarnaast hadden we ons beter moeten voorbereiden. Als we van te voren meer hadden ingelezen in onze insights en gespreksverslagen. Dan ben ik ervan overtuigd dat we met meerdere oplossingen waren gekomen.

Dit is het brainstormbord. De rode zijn de negatieve punten op het gebied van clubarbitrage. In het zwart staan onze oplossingen. Wat omcirkeld is, vinden wij oplossingen wat wij graag door willen zetten. In het Talent Team zien wij de meeste potentie.

Wedstrijd gefloten

Twee weken geleden had ik ook een wedstrijd gefloten. Ik heb de smaak te pakken gekregen. Op 28 maart heb ik de wedstrijd Montfoort MO19-1 vs De Meern MO19-1 gefloten. Uiteraard heb ik weer een observatieschema ingevuld. De wedstrijd verliep erg soepel en Montfoort won de wedstrijd met 3-2. Het was interessant om de resultaten met elkaar te vergelijken. Bij het meiden elftal liepen de emoties af en toe te hoog op. Het was een hele spannende wedstrijd. De meiden klagen meer dan de jongens op het veld, maar achteraf bedanken ze wel de scheidsrechters. Dit deden de jongens amper. Ook was de begeleiding veel rustiger. Kortom, de scheidsrechters worden wel goed begeleid vanuit de club, maar kunnen nog wel meer waardering krijgen. Ik ga dit aankaarten bij de scheidsrechterscoördinator.

Nieuwsbrief:

Om goed op de hoogte te blijven van de laatste trends en ontwikkelen vanuit de KNVB heb ik mij ingeschreven voor de nieuwsbrief KNVB assist scheidsrechter. Elke maand krijg ik nu een nieuwsbrief binnen met relevante informatie over scheidsrechters. Afgelopen maand stonden er succesverhalen in van verenigingen op het gebied van scheidsrechters werven. Ook werden er verschillende opleidingen aangeboden. Uiteraard communiceer ik dit door naar mijn groepsgenoten. Ook zij moeten op de hoogte blijven van de laatste trends en ontwikkelen. Normaal gesproken schrijf ik juist uit voor een nieuwsbrief. Op mijn stage heb ik geleerd dat sommige nieuwsbrieven wel interessant kunnen zijn. Je blijft dan op een gemakkelijke manier op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelen. Voor de volgende keer had ik iets eerder moeten inschrijven voor de nieuwsbrief. We zitten nu al in de 6e week van project. Ik heb de nieuwsbrief van de vorige maand wel gelezen. Benieuwd naar de nieuwsbrief? Check hem dan hier.

Voortgangspresentatie

10 mei gingen we weer naar Zeist toe. Onze voortgangspresentatie stond gepland. Dit ging over onze voortgang van de afgelopen 1,5 maand. We deden dit aan de hand van een presentatie. In de presentatie hadden we de verzamelde informatie van de afgelopen maanden samengevat. Hierin stonden de belangrijkste insights, problemen en oplossingen. We hebben ons onderzoek aan de hand van de 3 domeinen gedaan. Per domein hebben we verschillende onderzoeksmethodes uitgevoerd. De 3 domeinen die we hebben onderzocht zijn: spelende leden, verenigingsscheidsrechters en de verenigingen. Om de presentatie meer vorm en structuur te geven, hebben we de presentatie aan de hand van deze 3 domeinen gedaan.

Uit het onderzoek werden 4 problemen geconstateerd:

  • Gebrek aan waardering
  • Negatief imago
  • Onduidelijkheid bij de clubs
  • Leden als consument

Nadat we de problemen hadden toegelicht, waren we naar de mogelijke oplossingen toe gegaan. De afgelopen maanden hebben we veel met mensen gesproken over het probleem. Ook in deze gesprekken hebben we het gehad over oplossingen . We hebben de 5 beste oplossingen voorgelegd aan Ellen Ter Avest.

Mogelijke oplossingen:

  • Pakket voor verenigingsadviseurs
  • Sportiviteitspoule
  • Het talent team Adecco
  • Maatschappelijke stage
  • Bijbaantje

De meeste oplossingen spraken haar aan. Alleen het bijbaantje zag ze niet helemaal zitten. Ze wilt niet stimuleren dat verenigingen de scheidsrechters gaan betalen. De verenigingen hebben hier überhaupt geen geld voor. De oplossing voor het Talent Team zag ze het meeste zitten. We krijgen de opdracht om voor volgende week dit concept een gedeelte uit te werken.
We zijn van plan om dit concept aan Nick Hoogebeen te presenteren. Hij is activatiemanager partnerships van Adecco, Gillette en Arag en werkt bij de KNVB. We willen Adecco koppelen aan ons concept. Adecco heeft een gigantisch netwerk. We willen potentiële scheidsrechters die het programma volgen bij de bedrijven plaatsen.

Kortom, Ellen Ter Avest was erg tevreden over onze inspanningen van de afgelopen maanden. Ze heeft ons de contactgegevens gegeven van Nick Hoogebeen. We kunnen nu nieuwe stappen maken in ons project.

Workshop Portfolio en Assessment

Het was een erg nuttige workshop om te volgen. In het eerste dagdeel gingen we aan de slag met ons eigen portfolio. We moesten gaan nadenken hoe we ons portfolio willen gaan vormgegeven. Echt de meeste bizarre ideeën kwamen op bij mijn medestudenten. Eentje wilde een toneelstuk gaan maken. Ik houd het lekker simpel met een website. Mijn kwaliteiten liggen bij het maken van een website. Dit heb ik tijdens mijn stage veel moeten doen. Ik bouw mijn website via WordPress, omdat ik hier veel ervaring mee heb. De website wordt visueel aantrekkelijker en je hebt meerdere opties.

Nadat we hadden nagedacht over het portfolio. Moesten we even een kleine schets maken van ons portfolio. Dit had ik al helemaal in gedachte. Ik wil hem vormgeven in het design van Redwood. Alleen wil ik de kleuren aanpassen in design van de KNVB.

Naast dat we over ons eigen portfolio gingen nadenken, gingen we doelen opstellen. Ik had van te voren al doelen opgesteld, maar blijkbaar waren dat doelen die goed waren in het eerste jaar. Het moeten nu meer doelen zijn die gericht zijn op de inhoud. Ik had dit meteen tijdens de lessen aangepast. Met project heb ik mijn hulp aangeboden met het maken van doelen. Ik heb namelijk ervaring en de kennis van de workshop Portfolio en Assessment.

In het tweede dagdeel zijn we aan de slag gegaan met een situatie van project. In deze situatie moest je aantonen dat je had ontwikkeld op een bepaalde houding. Bij deze situatie moest je verwijzen naar bewijsmateriaal. Uiteindelijk moesten we deze situatie in de volgende les gaan verdedigen in een rechtszaak. Je moest aantonen dat je onschuldig was en dat je ontwikkelt had op een bepaalde houding. Voordat de rechtszaak begon, moest je een pleidooi houden. In het pleidooi vertelde je kort waarom je onschuldig bent.

In de rechtszaak had ik gekozen dat ik met vereniging adviseurs had gesproken. Zij hebben direct contact met de verenigingen. Alle problemen en gebeurtenissen krijgen zij als eerste te horen. Uiteraard had ik hier mijn nieuwsgierige houding aangekoppeld. Ik wilde namelijk zo veel mogelijk over het probleem te weten komen. Uiteindelijk werd ik in rechtszaak vrij gesproken. Ik had van te voren genoeg bewijsmateriaal verzameld. In mijn project heb ik mijn case voorgelegd aan mijn groepsgenoten. Nu hebben ze een voorbeeld van een goede situatie.

In project heb ik mijn groepsgenoten regelmatig op de vingers getikt dat ze bewijsmateriaal moeten verzamelen. Anders heeft de situatie niet plaats gevonden. Bijvoorbeeld een belangrijk gesprek wat je gevoerd heb. Na dit gesprek moet een gespreksverslag gemaakt worden en eventueel een audiobestand aan worden toegevoegd. Tijdens de workshops werd je hier constant op aangesproken.

Het was een nuttige workshop. Alleen had de workshop wat eerder mogen plaats vinden. We zaten nu op de helft van ons project. De eerste maand hebben dus amper aan ons portfolio gedacht.
Volgende week staat het gesprek met Nick Hoogebeen op de planning. Ik heb hier nu al zin in.

Tot over twee weken 😊


Geen reacties

    Laat een bericht achter